De website van Plattelandstoerisme Roemenië

Website op initiatief van Dorin en Maria Paraschiv

www.vacance-roumanie.com

Hoe ons te bereiken ?     
Andere versies
Engels   Duits   Spaans  
 
 
De tarieven
Reserveren
Wat doen, wat te gaan bekijken?
In de omgeving
Starchiojd
Plattelandsleven
Kloosters van de streek
Het kamp van beeldhouwwerk in steen
Moddervulkanen
De markt van Starchiojd
Het kasteel van Bran
De Prahova-vallei
De Karpaten
Boekarest
Brasov
Ploiesti
Lange wandeling
Stages
ATB
Iets verder weg
Sibiu
Sighisoara
De Donau-delta
 
Roemenië
Tradities uit Maramures
Het Moldavië
De Bergen van Apuseni
Het Orthodoxe geloof
Roemenië-links
  

Goedkeuring van het Roemeense Ministerie van Toerisme nr.5206/11.12.2001

 

 

 

Boekovina en Moldavië

Kloosters en Kerken

De Boekovische kerken met hun fresco's op de buitenmuren zijn een authentieke en originele interpretatie van de Byzantijnse kunst uit de XV-XIVe eeuw. Onder de islamitische onderdrukking (na de onderwerping van Constantinopel in 1453) en onder de invloed van de Reformatie die overal in Europa aan terrein won, zocht de Orthodoxe wereld een nieuwe identiteit. In Moldavië, een plek met een grote christelijke traditie, ontwikkelde zich een in Europa uniek kunstvorm: het volledig decoreren van de kerken, niet alleen aan de binnenzijde maar ook de buitenzijde werd met fresco's van exceptionele esthetische kwaliteit beschilderd. De architectuur en de kleuren van de schilderijen zijn volledig geïntegreerd in het omliggende landschap. Meesterstukken van middeleeuwse kunst zijn de kloosters. De fresco's op de buitenmuren vertelden de ongeletterde boeren bijbelverhalen via de rijke illustraties met deze taferelen. Zeven van de meest representatieve ervan zijn opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

  
Arbore: De kerk van Sint Jan-Baptist (1503), in 1541 gedecoreerd met gekleurde fresco's waarvan deze van de westelijke voorgevel tot de best bewaarde behoren.
Humor: De kerk van Mariahemelvaart (gebouwd in 1415, maar de huidige structuur dateert van 1530); De afbeeldingen en de bijna muzikale kleuren van de schilderingen zijn een hymne aan de Moeder van God.
  
Moldovita : De kerk van Maria Boodschap (gesticht in 1408, maar vervangen door de huidige kerk in 1532); de fresco's uit 1537 zijn gelijkaardig aan deze van Humor maar vertonen een bijzondere sereniteit
Patrauti: De kerk van het Heilig Kruis (1487), een kleine kerk met een indrukwekkende Passie-fresco binnenin
Probota: De Sint-Niklaaskerk (1391); de eerste schilderingen uit 1531 laten de hand van een grote meester vermoeden.
Suceava:de kerk van de Heilige George, zetel van de Metropolie van Moldavië tot aan het einde van de XVIIe eeuw, de fresco's aan de buitenkant dateren van 1534 en zijn alleen op de zuid- en de westkant behouden gebleven.
Voronet: de kerk van de Heilige George (1488); de somptueuse schildering zowel binnen als buiten (1534-1547) zijn uitgevoerd in diep blauw, in de artistieke wereld gekend als 'blauw van Voronet; de fresco 'het laatste oordeel' is de meest bekende wegens zijn perfect artistieke realisatie.
  
De kerk van de Verrijzenis van het klooster van Sucevita (1581-1584) is de 'zwanezang' van de religeuze decoratiekunst van Boekovina. Beschermd door een versterkte omwalling, heeft deze kerk muurschilderingen van een latere datum (1595-1596), met als overwegende kleuren rood en groen. Maar het geheel is door zijn verhoudingen, zijn vormen en zijn elegantie, zonder twijfel één van mooiste kunstuitingen van de regio.
  
Andere monumenten:
Het klooster van Dragomirna (1602-1607) omgeven door muren met versterkte torens (1627-1635), bevat rijke binnenschilderingen naast een opmerkelijke stenen decoratie aan de buitenkant; museum van religieuze kunst
Het klooster van Neamt is het oudste van Moldavië (XIVe eeuw) en een oord van Romaanse spiritualiteit ; de grote kerk werk heropgebouwd in door prins Stefaan de en is een authentiek monument van Middeleeuwse Moldavisch architectuur.
  
 
  
 
  
 
  Gastenkamer Dorin en Maria Paraschiv , com.Starchiojd ,Grui straat ,Provincie Prahova , Roemenië

E-Mail : contact@vacance-roumanie.com

  : 0040 244 420154